1 april 2021 4 minutes
blog author img

Ondernemen met personeel tijdens corona, hoe doe je dat?

Op 27 februari werd de eerste coronabesmetting vastgesteld bij een inwoner van Nederland. Toen hadden we nog geen idee wat de consequenties zouden zijn voor de economie. Inmiddels zitten we midden in de crisis en weten we nog niet waar het eindigt. Hoe zorg je als ondernemer dat je door deze crisis komt en wat kun je doen voor je werknemers?

Personeel aannemen tijdens Corona

Als werkgever sta je voor uitdagende vraagstukken; een hoog ziekteverzuim, medewerkers die onvoldoende mee kunnen met de veranderingen die de organisatie doormaakt, het niet vinden van juist personeel en het risico van personeel in dienst nemen.

Daarbij sta je voor de lastige keuze over het wel of niet investeren in personele capaciteit. Bij het aannemen van personeel moet er een functieprofiel opgesteld worden, je moet de vacature verspreiden, sollicitatiegesprekken voeren, al dan niet met videocalls. Als je de juiste kandidaat gekozen hebt, beginnen de contractonderhandelingen. En als jullie het eens zijn geworden ondertekenen jullie het arbeidscontract.

Nu blijkt ineens dat je vanwege Corona minder werk hebt en er geen medewerker is om de persoon in te werken. Wat nu? Het contract is immers net getekend en de medewerker heeft zijn huidige baan al opgezegd.

Tijdelijke noodmaatregel

Staat er een proeftijd in de arbeidsovereenkomst? Dan kan je opzeggen voordat de medewerker is gestart. Verwacht je 20% omzetverlies en wil je de medewerker niet meteen wegsturen, dan kan je hem of haar ook naar huis sturen met de nieuwe NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud) regeling. De loonsom wordt dan voor 90% vergoed. Vanwege de te verwachten gevolgen van het coronavirus is deze maatregel tijdelijk ingevoerd. De medewerker kan zich thuis voorbereiden door middel van het doen van cursussen of inlezen in de materie.

Flexibele oplossing

Wil je zo min mogelijk tijd kwijt wil zijn aan personele administratie en zoek je meer flexibiliteit, dan kan je kiezen voor payroll. Het beperkt je werkgeversrisico ‘s en dat kan in deze tijd belangrijk zijn.

Een ander voordeel is tijdbesparing, als werkgever kan je je volledig richten op jouw kerntaken, specialiteit, kennis en het hele idee achter jouw bedrijf. Door het uit handen geven van de uitvoering van de personeelszaken heb je meer vrijheid. Alles wat te maken heeft met jouw medewerkers en de administratieve, fiscale en juridische afhandeling ligt dan bij het payrollbedrijf.

De overheid heeft een aantal payrollregels opgesteld waardoor een payroll medewerker er nooit op achteruit mag gaan. Heb jij als werkgever betere regelingen dan de NBBU, bijvoorbeeld 28 verlof dagen per jaar, dan gelden deze regels. Verder blijft alles hetzelfde. De medewerker heeft een arbeidscontract, krijgt hier een vergoeding voor en is werkzaam voor jou.

Zorg goed voor je medewerkers

Als werkgever zorg je voor de binding met de payroll medewerkers. Doordat er een andere naam op de arbeidsovereenkomst en loonstrook staat, kan het zijn dat de medewerker afstand voelt met jou als feitelijke werkgever. Je kan dit doen door te zorgen voor een goede onboarding, zelfs als je thuiswerkt.

Indien het mogelijk is kan je, op afstand, de eerste dagen starten op de werklocatie. De medewerker krijgt dan een beetje een gevoel bij de organisatie en je hebt de mogelijkheid om hem/haar te voorzien van het benodigde werkmateriaal. Het is leuk om een welkomstpakket te maken met een aantal gadgets. Zorg ervoor dat je regelmatig contact hebt of teams-meetings plant als de medewerker thuis aan de slag is. Normaal gesproken zit je met je collega’s op de werkvloer, maar nu kan het voor de nieuwe medewerker een barrière zijn om een vraag te stellen. Zorg dat je duidelijk de verwachtingen van beide kanten bespreekt tezamen met de ongeschreven regels.

Je kan de medewerker ook koppelen aan een buddy. Naast de wekelijkse videocalls is het voor de nieuwe medewerker ook fijn om af en toe een kort berichtje te ontvangen. Dit kan allemaal bijdragen aan een langdurige samenwerking en dat is zowel in Corona tijd als in het normale het doel.

Wil je weten welke personeelsoplossingen interessant zijn voor jouw organisatie? Of vraag je je af of je alle mogelijkheden benut? Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.