Kan je vaste medewerkers op de payroll zetten?

Veel ondernemers denken bij payroll dat het om tijdelijke krachten gaat. Maar wist je dat je medewerkers met een vast contract ook via een payrollbureau kan verlonen? Het voordeel hiervan is dat je meer tijd hebt voor ondernemen en het payrollbedrijf alle lasten risico’s en administratie overneemt. In dit blog leggen wij jou graag uit hoe het zit met payroll voor vaste medewerkers.

Hoe zit het met de rechten en plichten van de medewerker?

Voor medewerkers die al bij je werken geldt dat zij in maximaal drie jaar tijd maximaal drie contracten krijgen. Hierna volgt een contract voor onbepaalde tijd. Zij vallen dus niet onder de flexibele contracten waarbij je in 5,5 jaar meerdere contracten kan krijgen.

Veel medewerkers denken dat er veel verandert als zij worden verloond via payroll. Bijvoorbeeld dat zij een nieuw flexibel contract krijgen. Dit is niet waar. Als de medewerker een contract voor onbepaalde tijd heeft, dan blijft dit zo.

Voor het payrollbureau maakt het niet uit of zij medewerkers met een tijdelijk contract of contract voor onbepaalde tijd moeten verlonen. Alle rechten en plichten die de vaste medewerker heeft gaan over naar de payroller. Dit heet opvolgend werkgeverschap.

Wat verandert er voor de medewerker

Door te kiezen voor payroll wordt het payrollbedrijf juridisch werkgever. Dit betekent dat zij een aantal werkgeversrisico’s uit handen nemen en verantwoordelijk zijn voor het juist toepassen van de wet- en regelgeving omtrent werkgeverschap. Zij zorgen ervoor dat alles voor de medewerker geregeld wordt, zoals bijvoorbeeld het uitbetalen van het loon en vakantiegeld.

Voor de medewerker verandert er verder niets, zelfs niet als het gaat om contractbeëindiging. Payroll maakt dit niet makkelijker. Er gelden namelijk dezelfde regels wanneer je een medewerker op de loonlijst hebt. Je kan dus niet sneller van je medewerker af.

Alle medewerkers vallen onder dezelfde CAO en voor iedereen gelden dezelfde regels. Als ondernemer blijf jij verantwoordelijk voor de leiding en toezicht op de werkvloer. Vrije dagen vragen de medewerkers bij jou aan. Indien zij ziek worden, melden zij dit bij de werkgever en bij het payrollbedrijf.

Binding tussen werkgever en werknemer

Doordat de payroller alles uit handen neemt betekent dit ook dat de medewerker een loonstrook krijgt met de naam van het payrollbedrijf. Het is daarom belangrijk dat jij als werkgever wel de binding houdt met je medewerkers zodat de medewerkers zich echt een onderdeel voelen van jouw bedrijf.

Wil je weten of het voor jou interessant is om jouw vaste medewerkers via payroll te verlonen? Neem dan contact met ons op. Sterck! helpt jou graag verder.

 

Deel dit artikel

NBBU in Nederland

Wat houdt het in en wat verandert er vanaf januari 2022?